Bezienswaardigheid, mythologie

Mount Snowdon

Mijn eerste reis naar Wales had ik een doel. Ik wilde Mount Snowdon beklimmen. De hoogste berg van Engeland en Wales met 1085 meter. Yr Wyddfa in het Welsh. Mount Snowdon ligt in Snowdonia National Park en is één van de meest bezochte plekken in Wales. De bergen zijn in een ver verleden gevormd door vulkanen. Bekend zijn natuurlijk de verhalen van Sir Edmund Hillary die in Snowdonia oefende voor zijn tocht naar de top van de Mount Everest. Dit geeft ook al aan dat je niet zo maar even een berg opwandelt in Snowdonia. Er zijn talloze wandeltochten, voor iedreeen wat wils. Maar er zijn ook serieuze klimtochten voor ervaren klimmers. De naam Snowdon betekent sneeuwheuvel. Yr Wyddfa heeft een bijzondere betekenis. Het is Welsh voor tumulus of grafheuvel. Volgens de legende is de reus Rhitta (Rhudda) Gawr is begraven onder een cairn nadat hij werd verslagen door Koning Arthur. Deze cairn op de top van de berg kreeg de naam Gwyddfa Rhudda, wat later Yr Wyddfa werd.
Dat leek me een geweldige tocht, maar ook een mooie uitdaging, aangezien ik niet echt een geoefende wandelaar in berggebied ben. Nu ben ik ben terdege bewust van de gevaren van wandelen in de bergen. Ik had de nodige wandelingen gemaakt in de Franse en Duitse Alpen. Maar een geoefend wandelaar… nee. Toch moest het te doen zijn. Mijn conditie was redelijk goed en ik had een aardig idee van wat ik aankon.
Vooraf is het van belang om goed uit te zoeken welke route je neemt. De makkelijkste is de trein vanuit Llanberis 😉 Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling van een wandeltocht. Er zijn zes routes om de berg te ‘bedwingen’. Van niveau makkelijk tot niveau goede uitdaging voor geoefende klimmers. Overschat jezelf daarin niet. Hoe mooi het ook lijkt om de weg helemaal boven over de bergkam te lopen, dit is echt niet voor iedereen weggelegd. Alleen voor echt geoefende klimmers met de juiste uitrusting. Realiseer je goed dat als je onverantwoorde risico’s neemt, je niet alleen jezelf in gevaar brengt, maar ook je mede wandelaars en eventuele reddingsdiensten die je dan van de berg moeten komen halen. Het is niet de meest moeilijke wandeling en als je een beetje een conditie hebt is het te doen om omhoog te lopen, maar als je een route kiest die boven je niveau ligt kan het levensgevaarlijk zijn. Ik noem hier een paar routes die je kunt volgen om Mount Snowdon te beklimmen. Van makkelijk tot erg moeilijk. Maar realiseer je wel dat makkelijk relatief is. Het is een wandeling omhoog, een paar kilometer lang continue bergop (en later dus af…). Geen wandeling door het bos of over de heide. Ook makkelijk vraagt enige conditie. Ben je geen wandelaar, neem dan geen risico. Een tochtje met de trein omhoog vanuit Llanberis is ook leuk.

100_1822
Het makkelijkste pad is het pad dat ruwweg de route van de trein vanuit Llanberis volgt. Het Llanberis Path. Dit is de langste route, maar ook de minst steile en minst risicovolle. Het is helaas niet de mooiste route. Snowdon Ranger Track vanaf Llyn Cwellyn car park is ook een makkelijk te lopen route en is een heel stuk mooier dan het Llanberis Path. Een andere route die goed te lopen is en erg mooi is, is de Miner’s Track, één van de meest populaire routes. Deze vertrekt vanaf Pen Y Pass, de parkeerplaats tegenover de jeugdherberg. Nadeel is dat de parkeerplaats snel vol is en best wel duur is, £10,- voor een dag. Het eerste deel van de route is makkelijk te wandelen en onderweg zijn er mooie uitzichten, een meer en het gevoel dat je alleen op de wereld bent (tenzij je er midden in de zomer loopt…. ). Het tweede deel van de route is iets uitdagender en laat je toch af en toe klimmen en heeft een redelijk hoogteverschil. Deze route is ook half te doen. Een mooie tocht tot aan het meer, Lake Llydaw, niet al te moeilijk. Bij dit meer zijn de resten van een crannog, een prehistorische paalwoning, en een boomkano gevonden. En dan weer naar beneden. Voor de mensen die een mooie wandeling willen en niet per sé op de top hoeven te staan. Als je toch de hele route loopt is het laatste meer waar je langs komt Lake Glaslyn. Voor de Arthur fans, dit zou een kandidaat zijn voor het meer waar Bedivere Excalibur ingooide nadat Arthur was overleden. En pas op, want het is ook de woonplek van het watermonster Afanc. De andere route die vanuit Pen Y Pass vertrekt is de Pyg Track. Deze is qua niveau een stuk lastiger dan de Miner’s Track. Deze route zou ik alleen doen als je de nodige ervaring hebt met bergtochten, weet wat je doet en de juiste uitrusting, kennis en ervaring hebt. Het Rhyd Ddu Path is een bijzonder mooie route met mooie uitzichten. Maar ook eentje die echt niet voor iedereen geschikt is. Vooral het laatste deel van de route is moeilijk en gevaarlijk en af te raden als de omstandigheden niet goed zijn, dat wil zeggen als er sneeuw of ijs ligt. Dit pad vraagt toch wel wat klimervaring. Het Watkin Path wordt gezien als de meest moeilijke weg omhoog. Eentje die je echt niet zo maar loopt. Alleen geschikt voor echte klimmers. Crib Goch wordt ook soms als route genoemd, vanaf Pen Y Pass, maar dit is geen route voor de gewone wandelaar. Het is de route waarop de meeste ongelukken gebeuren, sommige met dodelijke afloop, en alleen voor bergbeklimmers geschikt. Maar toch zijn er ieder jaar weer mensen die de route ondoordacht nemen en doodsangsten uitstaan als ze over de steile, hoge en hele smalle rug moeten gaan.

100_1815
Er zijn talloze websites waarop de paden tot in detail beschreven staan. Bestudeer deze voor je gaat. Wees eerlijk tegen jezelf over je eigen kunnen en conditie en overschat jezelf daarin niet. En blijf op het pad! Het schijnt zo te zijn dat de meeste reddingsoperaties die uit worden gevoerd in Snowdonia zijn omdat mensen verdwaald zijn door dat ze niet op het aangegeven pad bleven en dachten een mooiere route te zien. Kijk voor je gaat goed naar de weersvoorspelling. Denk er aan dat het weer snel om kan slaan. Ik vertrok ooit op een zonnige dag met een stralend blauwe lucht. Maar toen ik in de ‘horseshoe’ kwam, een hoefijzervormig dal tussen de bergen, blies een snijdend koude wind me bijna van mijn voeten. Wat was ik blij met mijn winddichte regenjas die ik dankbaar aantrok. En wat heb ik gelachen toen een lieve dame in de jeugdherberg waar ik logeerde me aanraadde om een muts en handschoenen mee te nemen. Het was 20 graden! Maar oh wat was ik blij dat ze toch in mijn tas zaten toen ik bijna boven was en het ineens echt wel heel erg koud was. Waarschijnlijk overbodig om te zeggen, maar trek goed schoeisel aan. Wandelen op slippers en pumps kan natuurlijk echt niet. Maar ik heb ze gezien. Dames die dachten wel even op hun slippers of mooie sandaaltjes omhoog te kunnen lopen. Ze kwamen niet ver.
Zorg dus voor wat extra kleding, voor genoeg water of ander drinken en eten voor onderweg. Een mobiele telefoon is handig, maar er zijn plekken waar je geen bereik hebt. Een kaart en EHBO kitje kunnen ook goed van pas komen. En het is ook aan te raden iemand te laten weten dat je gaat wandelen. Je weet maar nooit.
Welke wandeling je ook kiest, geniet van het mooie uitzicht en de geweldige natuur om je heen. Als je de makkelijkere paden kiest heb je echt voldoende tijd en rust om goed om je heen te kijken en te genieten. Voor de meeste paden geldt dat het laatste stuk en lastigst en het steilst is. Maar onthoud dat je er dan bijna bent!

100_1818
Eenmaal op de top is het genieten van het mooie uitzicht. Tenminste… dat hoop je. Vaak is de top van Mount Snowdon in wolken gehuld en zie je geen hand voor ogen. Jammer natuurlijk, want geen uitzicht en je hebt dan ook niets aan de mooie oriëntatie tafel die je vertelt wat je allemaal zou kunnen zien. Maar als het helder is, is het uitzicht werkelijk adembenemend. Op heldere dagen kun je Ierland en met een beetje geluk ook Schotland zien liggen. Op de top kun je genieten van een lekkere kop koffie of thee in het café/visitor centre Hafod Eryri. Deze is alleen geopend als de trein rijdt, dus zorg ook zelf voor voldoende eten en drinken. Vast onnodig om te zeggen, maar laat alles achter zoals je het aantrof. Dus neem je afval mee terug en laat markeringen op hun plek staan of liggen. Wees zuinig op de natuur.
Langs alle beginpunten van de routes loopt een buslijn, de Snowdon Sherpa Bus. Deze gaat langs de voet van Mount Snowdon langs alle parkeerplaatsen en plaatsjes. Je kunt in de bus zelf een dagkaart kopen. Dit houdt ook in dat je als je wilt een andere route heen en terug kunt nemen. De bus brengt je dan weer naar waar je begonnen bent, je auto staat of je hotel is.

100_1819

5 gedachten over “Mount Snowdon”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s