Christendom, Feestdagen, Recepten

Stir-up Sunday en een lekker recept voor Christmas Cake

Vandaag is het ‘Stir-up Sunday’. In Engeland de dag dat traditioneel de voorbereidingen voor de kersttijd beginnen als het gaat om het bakken van kerstlekkernijen. De traditie schrijft voor dat op de laatste zondag voor het begin van de adventtijd de traditionele ‘Christmas pudding’ wordt bereid. Dit is niet een pudding zoals wij pudding kennen (bij ons is een pudding vaak een zuivelgerecht, vla, custard, of de bekende Mona puddingen). In Engeland is een christmaspudding een kleine bolle cake bomvol met gedroogde vruchten die niet gebakken word maar gestoomd (net als steamed pudding). Ook wel bekend als plum pudding alhoewel er geen plum (pruim) inzit. Maar de Victorianen gebruikten de term plum ook wel voor rozijnen. Een Christmas pudding is het lekkerst als hij een hele tijd heeft gelegen, dus wordt deze 5 weken voor de kerst gemaakt. Om te voorkomen dat de pudding niet bederft wordt er ook de nodige alcohol aan toegevoegd.

Je zou kunnen denken dat de benaming Stir-up Sunday afkomstig is van het roeren (Engels to stir) van het beslag voor cake, pudding, etc. maar dat is niet zo. Op de laatste zondag voor advent wordt in de Anglicaanse kerk traditioneel een vers gelezen uit het ‘Common book of Prayers’ dat begint met

Stir up, we beseech thee, O Lord, the wills of thy faithful people; that they, plenteously bringing forth the fruit of good works, may by thee be plenteously rewarded; through Jesus Christ our Lord. Amen.

Stir up betekent hier zo veel als de mensen opschudden, wakker maken, roering veroorzaken. Maar de ongeletterde keukenhulpen uit het verleden zouden volgens de overlevering hebben gedacht dat de voorganger ze waarschuwde dat ze vandaag moesten beginnen met de voorbereidingen voor de Kerst. Ondanks dat de Christmas Pudding een typisch Brits kerstgerecht is, is de traditie nog niet heel oud. De echtgenoot van Koningin Victoria zou deze in de 19e eeuw geïntroduceerd hebben. Aan hem worden een hoop van de huidige kersttradities toegeschreven, zo ook de versierde kerstboom in huis. Maar volgens een aantal kook-historici is de Christmas Pudding die nu gemaakt wordt als eerder, door King George, meegebracht uit Duitsland als traditie. Zijn bijnaam is daarom wel eens de Pudding King. Maar voor deze bewering mist eigenlijk degelijk bewijs. En daarvoor werd ook al een vergelijkbaar iets gemaakt, alleen was dat niet enkel een fruit pudding maar eentje met ook vlees. Deze werd gekookt in een doek of in de darm van een dier. De traditie voor het maken van pudding op de zondag voor advent gaat al terug naar de middeleeuwen.

De traditie vertelt ons dat ieder lid van het huishouden helpt roeren, en bij het roeren een wens doet voor het jaar dat gaat komen, je roert van oost naar west ter nagedachtenis aan de drie wijzen die uit het oosten kwamen. Ook heeft de pudding traditioneel 13 ingrediënten naar Jezus en zijn 12 apostelen. En soms wordt er een klein zilveren muntje of bedektje in meegeroerd dat de vinder geluk zal brengen voor het komende jaar. De pudding wordt bij het opdienen versierd met een takje hulst en soms nog overgoten met wat alcohol en dan in brand gestoken, het vuur dooft als de alcohol verdampt is.

Tegenwoordig worden helaas nog maar in weinig huishoudens christmas pudding zelf gemaakt. De kleine puddinkjes zijn in iedere supermarkt voor een paar Pound te koop en nog maar weinig mensen nemen de moeite om op Stir-up Sunday de hele dag in de keuken te staan. Ook andere kerstbaksels die lang houdbaar zijn kunnen op deze dag worden gemaakt. Denk aan de traditionele Christmas cake en de mincemeat vulling voor de mince pies. Deze laatste 2 maakte ik vandaag. Hierbij het recept voor een overheerlijke Christmas cake en later deze week zal ik in een nieuw blog vertellen over mincemeat en mince pies. Mijn favoriete Christmas cake recept is die van Nigella Lawson. Deze is makkelijk te maken en lukt eigenlijk altijd. De cake is een aantal weken houdbaar, zeker tot aan de kerst als je ‘m vandaag zou maken. Het recept is voor een kleine cake, ongeveer 18 x 18 cm vierkante vorm (rond mag natuurlijk ook), maar je kunt het recept aanpassen en een grotere cake bakken.

image

Christmas Cake

500 gram gedroogd fruit (ik gebruikte 350 gr. rozijnen, 100 gr. krenten, 50 gr. gedroogde abrikozen in blokjes.
50 gram bigarreau in stukjes
200 ml cognac of whisky

De gedroogde vruchten de avond voor het maken (of in ieder geval een paar uur) in de drank kort aan de kook brengen, dan af laten koelen en laten wellen. Voor een alcoholvrije variant kun je de alcohol vervangen door appelsap op sterke thee of een combinatie daarvan.

De over voorverwarmen op 150 graden.

75 gram noten in stukjes
150 gram boter, zacht
90 gram bruine basterdsuiker
1 tl geraspte citroenschil
2 eieren (L)
1 el schenkstroop (origineel Black treacle)
150 gram bloem
75 gram gemalen amandelen
1 tl koek-en speculaas kruiden (deze kun je vervangen door 1/2 tl kaneel, 1/4 tl gember en 1/4 tl kruidnagel en eventueel nog kardemom)

Boter en suiker goed mixen tot het tot een creme-achtige substantie is geklopt, dan de citroenschil toevoegen. De eieren één voor één langzaam toevoegen en goed blijven mixen. Dan de stroop bijschenken. De bloem, kruiden en gemalen amandelen en de gewelde vruchten om en om iets toevoegen en blijven mixen tot alles goed door elkaar gemixt is. Dan de noten door het beslag vouwen.

Schenk het in een met bakpapier bekleed blik en zet het in de voorverwarmde oven. Baktijd ligt tussen de 1 uur en 45 minuten en 2 uur en 15 minuten. Na 1.45 uur even kijken en als een saté prikker er schoon uitkomt is de cake klaar.

Als de cake uit de oven komt bestrijken met iets cognac of whisky en met bakpapier en al inwikkelen in een goede dubbele laag zilverfolie. Zo af laten koelen en als de cake goed afgekoeld is uit he5 papier halen en in nieuw papier en folie inpakken en in een tupperwa4e box of goed blik oid bewaren. Gedurende de weken tot kerst kun je af en toe de cake nog overgieten met wat alcoholisch lekkers, maar dan is de cake niet meer geschikt voor kinderen. De alcohol die is meegebakken is wel grotendeels verdampt, maar later toegevoegde alcohol verdampt natuurlijk niet meer.

De cake is best lang houdbaar. Weken, maar goed opgeborgen ook maanden. Invriezen kan eventueel ook. Ik heb wel eens met Pasen nog een met kerst gebakken Christmas Cake opgegeten en hij smaakte nog heerlijk.

F96056C6-5FC0-4462-9F4E-CAD263DA35D6

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s