Christendom, Feestdagen, geschiedenis

Saint Andrew’s Day

Happy Saint Andrew’s Day!

Vandaag, 30 november, is de nationale feestdag van Schotland, Saint Andrew’s Day, Là Naomh Anndrais. De feestdag van de heilige Saint Andrew, patroonheilige van Schotland.

Wie was Saint Andrew?

Andrew of Andreas was één van de 12 apostelen van Jezus en was de broer van Petrus. Hij zou geboren zijn in het jaar 5 v. Chr. in Bethsaida bij het Meer van Galilea en overleden in het jaar 62. Hij en zijn broer waren vissers op het meer toen Jezus ze bij zich riep om zijn apostelen te worden.

Andrew werd in 62 na Chr. ter dood veroordeeld en gekruizigd. Hij zou volgens de overlevering zijn gekruizigd aan een X-vormig kruis, vandaar het zogenaamde ‘Andreaskruis’ of Saltire op de Schotse vlag. Dit verhaal stamt echter uit de Middeleeuwen en is niet middels bronnen te bevestigen. Er bestaan een aantal relikwieën van St Andrew, waaronder eentje in St. Mary’s Cathedral in Edinburgh.

Saint Andrew en Schotland

Volgens een legende zou koning Óengus mac Fergusa, die de Picten en Schotten leidde in een veldslag tegen de Angelen in 832 de overwinning aan deze heilige te danken hebben. Tijdens de veldslag roep hij St Andrew aan voor hulp en zag hij in de blauwe lucht een wit wolkenkruis, een teken van St Andrew. Als dank werd Saint Andrew de beschermheilige van Schotland en het witte kruis op de blauwe achtergrond de nationale vlag. Zijn botten werden later van Constantinopel overgebracht naar wat nu St Andrew is.
Volgens een ander theorie heeft de Synode van Whitby in 664 bepaald dat Dt Andrew de beschermheilige van Schotland zou zijn. Maar het ene verhaal hoeft het andere natuurlijk niet uit te sluiten.

Traditioneel is Saint Andrew’s Day de dag waarop het advent seizoen begint. In de tijd van koning Malcolm III werden op deze dag de dieren voor de winter geslacht. Saint Andrew’s Day is ook een ideale dag voor waarzeggerij en toekomstvoorspellen, vooral waar het gaat om liefde en eventuele toekomstige huwelijken. Vrijgezelle dames bidden op deze dag tot de heilige St Andrew om een passende echtgenoot. Ook zou het de dag zijn waarop voor vampieren hun geliefde tijd van het jaar begon en ze weer actief werden. Ook handig om te weten, het Andreaskruis beschermt tegen heksen en magie en een kruis op de schoorsteenmantel gekerfd beschermt je huis tegen heksen die naar binnen willen vliegen via de schoorsteen. Daarom ze je in oude huizen soms dit soort kruizen op de schoorsteen gekerfd. Saint Andrew’s Day is een Bank Holiday in Schotland, maar pas sinds 2006.

Traditioneel eet je vandaag vis, omdat St Andrew een visser was, of traditioneel Schots eten als natuurlijk de beroemde haggis.

Fijne Saint Andrew’s Day!

Een gedachte over “Saint Andrew’s Day”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s