Bezienswaardigheid, City Trip, Praktische informatie

Oxford – City of Dreaming Spires

City of dreaming spires… zo wordt Oxford liefkozend genoemd. In zijn tragedie Lucretius beschreef Matthew Arnold de stad zo in het gedicht Thyrsis.

The Vale, the three lone weirs, the youthful Thames?
This winter-eve is warm,
Humid the air; leafless, yet soft as spring,
The tender purple spray on copse and briers;
And that sweet City with her dreaming spires,
She needs not June for beauty’s heightening,

Oxford is natuurlijk bekend als universiteitsstad en ligt in het graafschap Oxfordshire. De universiteit van Oxford is de oudste universiteit in de Engelstalige wereld. De stad wort als eerste genoemd in de Anglo Saksische periode en heet dan Oxenaforda, Ford of the Oxen. Oxen zijn runderen en een ford is een doorwaadbare plaats in een rivier. De stad is dus ooit begonnen als een plek waar vee de rivier overstak. Vermoedelijk zo rond 900 n. Chr.
In de jaren daarna was Oxford regelmatig toneel van oorlog en geweld. Het lag op de grens van de koninkrijken Mercia en Wessex en de Danes hebben de stad een aantal keren overvallen. Het bekendste bloedbad dat er plaats vond was het St Brice’s Day massacre op 13 november 1002 waarbij de Danes in opdracht van koning Æthelred the Unready werden vermoord. In 2008 zijn bij opgravingen een dertigtal skeletten gevonden die waarschijnlijk overblijfselen van dit bloedbad zijn. Ook na de Normandische invasie in 1066 heeft de stad het zwaar te verduren gehad.
De stad werd in de jaren na de invasie steeds belangrijker. Koning Henry II gaf inwoners van Oxford dezelfde rechten als mensen van de hoofdstad Londen. Verschillende kloosterordes stichtten er kloosters en het parlement is een aantal keren in tijden van nood en wanorde uitgeweken naar Oxford. De eerste bronnen over een universiteit in Oxford komen uit de 12e eeuw.

Een bezoek aan Oxford is een stap terug in de tijd. Je komt ogen tekort om de mooie gebouwen om je heen te bewonderen. Kenmerkend voor de meeste gebouwen in Oxford is de geelbruine steen die gebruikt is. Dit is Jura gesteente uit de omgeving. Natuurlijk kun je niet om de universiteitsgebouwen heen. De universiteit van Oxford heeft 38 colleges. Een aantal van de mooiste om te bezoeken staan hieronder genoemd. Maar ook winkelen is erg leuk in Oxford. Vooral als je van lezen houdt. Oxford kent veel leuke boekenwinkels.

Colleges
All Souls College
De officiële naam is College of the souls of all the faithful departed. Het is gesticht door koning Henry VI. Een deel van de gebouwen is ontworpen door dezelfde architect die een deel van Westnminster Abbey heeft ontworpen. Tot 1979 mochten alleen mannen lid worden van de meeste colleges, vrouwen waren niet toegestaan. Het toelatingsexamen voor dit college wordt gezien als één van de moeilijkste ter wereld. All Souls College is beperkt geopend voor toeristen. Fans van de All Souls Trilogy van Deborah Harkness herkennen deze plek natuurlijk als het college waar Matthew lid is als fellow.

100_1636

Magdalen College

Uitgesproken als Maudlin is dit het bekendste college van Oxford en veel bekende schrijvers en politici studeerden aan dit college. Onder hen C.S. Lewis, Lawrence of Arabia, Oscar Wilde, Thomas Wolsey en diverse koningen en prinsen uit binnen en buitenland. Magdalen College is het hele jaar te bezoeken, delen ervan zijn open voor publiek, waaronder de kapel, de Hall en de tuinen.

100_1623

Christ Church
Christ Church is zowel een school als een kathedraal. Het is gesticht door de welbekende koning Henry VIII en is het op één na rijkste college van Oxford. Opvallend aan het gebouw is de centrale towen, Tom Tower, die is ontworpen door de beroemde Christopher Wren. In de Dining Hall van Christ Church zetelde ooit het parlement van Charles I in de burgeroorlog. Mocht je je in Hogwarts wanen als je hier rondloopt is dat niet vreemd. De Hall van Christ Church was voor de makers van Harry Potter de inspiratie voor de grote hall van Hogwarts. In de bar van Christ Church kunnen fellows genieten van bier, wijn en andere dranken waarvan een aantal exclusief voor dit college gemaakt worden. Lewis Caroll, schrijver van Alice in Wonderland was hier lid, net als 13 prime ministers, 17 aartsbisschoppen en onze eigen Nederlandse koning Willem II. Christ Church is open voor publiek.

St Edmund Hall
Dit is het oudste college van de universiteit en het enige nog bestaande gebouw uit de beginjaren van de universiteit van Oxford. St Edmund Hall is ooit begonnen als Aularian House, dit waren de hall waar jongens onderwezen werden die later de universiteit werden.

Eigenlijk zijn alle colleges in Oxford een bezoek waard. De gebouwen zijn stuk voor stuk architectonische hoogstandjes en zeer bepalend voor de stad en de sfeer in de stad.

Andere attracties
Bodleian Library
Dit is de universiteitsbibliotheek en biedt onderdak aan een groot aantal zeldzame en zeer oude boeken en manuscripten. Boeken zijn er natuurlijk altijd geweest in de universiteit en de oudste bibliotheek was waarschijnlijk in St Mary the Virgin Church. In 1602 is Boldeian geopend, gebouwd met de steun van Thomas Bodley, naar wie de bibliotheek ook is genoemd, Naast de Old Libary, is er ook een nieuw gebouw. In 1914 werd het aantal boeken van de bibliotheek vastgesteld op 1 miljoen en was de ruimte die er toen was ontoereikend. In 1931 werd besloten een nieuwe bibliotheek te bouwen die meer ruimte bood aan de boeken en de studenten.
Bijzonder aan de bibliotheek is dat er geen boeken worden uitgeleend, boeken mogen alleen in het gebouw gelezen worden. Bodleian heeft depotplicht voor alle uitgebrachte werken binnen het Verenigd Koninkrijk. In de bibliotheek liggen onder andere vier exemplaren van de Magna Carta, een originele Gutenberg Bijbel, de eerste collectie werken van Shakespeare en diverse oude manuscripten (Codex). Bodleian is ook een filmlocatie uit de Harry Potter films. Het was onder meer de set van de bibliotheek van Hogwarts en de ziekenzaal.100_1644

Radcliffe Camera
Dit opvallende ronde gebouw maakt ook deel uit van de universiteit. Het is de Science Library en maakt tegenwoordig deel uit van de Bodleian Library. Radcliffe camara is te bezoeken als onderdeel van Bodleian.

University Museum of Natural History
Het natuurhistorisch museum van Oxford kent een belangrijke collectie natuurhistorische en paleontologische objecten. Ze bezitten onder andere de laatst bekende dodo die ooit levend gezien is. Een aantal belangrijke fossiele vondsten uit Engeland zijn hier te zien maar ook de ‘Red Lady of Paviland’ ligt in dit museum. Het museum bezit een collectie van zo’n 30.000 mineralen uit de hele wereld en een heel aantal meteorieten.

Bridge of Sighs
100_1640De brug der zuchten is een kleine overdekte brug tussen twee delen van Hertford College. Officieel heet de brug Hertford Bridge. De naam Bridge of Sighs komt door de vergelijking met de beroemde brug der zuchten in Venetië.

 

 


Ashmolean Museum

Het Ashmolean huist een belangrijke collectie archeologische en kunstobjecten. Onder de belangrijkste stukken zijn onder meer the Alferd Jewel, een beschilderd stukje bergkristal gezet in goud met een inscriptie die zegt dat het gemaakt is voor koning Alfred de Grote. De Ballyshanon Sun Disc, een gouden schijf uit Ierland die geldt als één van de belangrijkste archeologische objecten in de Britse eilanden is ook te zien in het museum. Ook is een lantaarn te zien waarvan gezegd wordt dat Guy Fawkes deze bij zich droeg toen hij gearresteerd werd.

Carfax Tower
Dit is het midden van de stad Oxford. De toren heet eigenlijk St Martin’s Tower, maar is bekender onder de naam Carfax Tower. Het is het enige overblijfsel van St Martin’s Church, ooit de stadskerk van Oxford.

Pitt Rivers Museum
Pitt Rivers was een Luitenant-Generaal die het hele Britse Empire door heeft gereisd en de meest bijzondere en curieuze objecten heeft verzameld. Dit alles is nu samengebracht in het Pitt Rivers Museum. Van Afrikaanse maskers tot gekrompen mensenhoofden, van mummies tot muziekinstrumenten. Het is zo gek niet te bedenken.

100_1629

Punteren op de Thames en Cherwell

Een bezoek aan Oxford is niet compleet zonder een boottochtje. En dan natuurlijk het liefst in een echte ‘punt’. Bootjes kunnen op drie plekken gehuurd worden. Bij Magdalen Bridge Boathouse, Folly Bridge en Cherwell Boathouse.

Oxford Castle
Gebouwd in 1071 de aftermath van de Normandische invasie. Het kasteel speelde een balngrijke rol in diverse bepalende momenten van de Britse geschiedenis. Het deed tevens dienst als gevangenis. Naast het kasteel staan de gebouwen die later de gevangenis waren. Deze is h=gesloten in 1996 en de gebouwen doen nu deels dienst als restaurant bij het kasteel. Een bezoek is zeker voor kinderen een hele belevenis.

Als je met de auto naar Oxford komt is het ten zeerste aan te raden om gebruik te maken van een Park & Ride. Iedere grote Britse stad kent het systeem van Park & Ride waarbij je de auto net buiten het centrum parkeert en met de bus verder reist naar een centraal punt in de stad. Combikaartjes voor deze parkeerplaats en bus zijn vaak erg redelijk geprijsd en zeker goedkoper dan parkeren in het centrum. De bussen rijden erg regelmatig.

Vanuit Oxford zijn een aantal leuke dagtochten te maken naar onder meer Blenheim Palace, huis van Sir Winston Churchill en naar Highclere Castle, beter bekend als Downton Abbey. Ook is een dagtochtje naar de Cotswolds goed te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s