Iedereen die Skye kent en er rond heeft gereden kent de oude brug bij Sligachan. De kans bestaat dat je er de eerste keer overheen kijkt, omdat je overweldigd bent door het geweldig mooie uitzicht op de Black Cuillins, het letten op de toch wel drukke weg en alle toeristen die langs de weg lopen. Maar als je er een paar keer langs bent gereden zul je de brug gezien hebben. En er misschien wel even gestopt zijn om te genieten van het geweldige uitzicht op de bergen. Het is één van de bekendste fotoplekjes van Skye. Een foto vanaf de nieuwe brug met uitzicht op de oude brug en daarachter de imposante Black Cuillins. Vooral als het weer een beetje meewerkt is het uitzicht indrukwekkend en soms zelfs dramatisch. Sligachan ligt aan de A87, precies daar waar de A863, de weg naar onder meer Talsiker en Dunvegan afsplitst. De A87 loopt door naar Portree. Het is dus een punt waar je bijna altijd wel langs rijdt.
Skye is het thuis van de Keltische vrouwelijke strijder Scáthach. Gezegd wordt dat haar huis Dunscaith Castle was. Haar bijnaam is ‘The Shadow’ en ze zou één van de beste krijgers en vechtkunstleraren geweest zijn in de Keltische wereld. Ze was de lerares van de Ierse held Cú Chulainn, zoals beschreven in de Tochmarc Emire. De Tochmarc Emire was één van de verhalen in de Ulster Cycle, een middeleeuws verzameling geschriften over de regeringsperiode van Conchobar mac Nessa en daarmee deel van de Ierse mythologie. Cú Chulainn zou de zoon van de god Lugh zijn geweest en tevens zijn incarnatie. Hij wil trouwen met de mooie Emer, maar haar vader is tegen het huwelijk. Als voorwaarde voor het huwelijk stelt hij dat ze alleen mogen trouwen als Cú Chulainn in de leer gaat bij Scáthach, in de hoop dat dit te veel en te zwaar voor hem is en hij sneuvelt in de tussentijd. Dat gebeurt niet en Cú laat zien dat hij een waardige en sterke strijder is. Hij voltooid zijn training, verslaat in de tussentijd Aoife, zus/rivale van Scáthach en keert terug naar Emer. Haar vader weigert het huwelijk nog steeds, dus Cú Chulainn bestormt zijn kasteel, ontvoert Emer en ze trouwen. De naam Cuillins, voor het gebergte, zou volgens sommige mensen afgeleid zijn van de naam van deze Ierse held, Cuchullin, Cuillin, in de verbasterde versie. Een andere theorie is echter dat de naam Cuillins afkomstig is van het het Noorse kjöllen, wat bergrug of kiel van een Vikingschip betekent. In sommige versies van de legende daagde Cú Chulainn Scáthach uit voor een gevecht toen hij bij haar aankwam. Hem was gezegd dat zij de grootste strijder aller tijden was, maar hij was zelf van mening dat hij sterker was. Ze vochten dagen en nachten en de aarde beefde van het intense gevecht waar geen einde aan leek te komen. Scáthach’s dochter kon het niet meer aanzien en liep naar de rivier bij wat nu Sligachan is. Ze riep in wanhoop om hulp uit angst haar moeder te verliezen. In de Keltische mythologie zijn rivieren, grotten, bruggen, heuvels, etc. vaak ingangen naar de andere wereld. De feeën hoorden haar roep om hulp en gaven haar advies. Als ze haar hoofd in het magische water van de rivier hield zou ze eeuwige wijsheid en schoonheid ontvangen en zo weten hoe ze de strijd tussen haar moeder en de Ierse held moest stoppen. Dit deed ze en thuis bereidde ze een maaltijd voor met heerlijk geurende kruiden en vruchten. De vechters roken dit en beseften hoe uitgeput en hongerig ze waren. Ze onderbraken hun gevecht om samen te eten. Maar nu Cú Chulainn eenmaal de gastvrijheid van Scáthach had ervaren en onder haar dak had gegeten kon hij haar niet meer bevechten. Het gevecht was ten einde.
Mocht je dus op zoek zijn naar eeuwige wijsheid en schoonheid…. Stop dan de volgende keer als je op Skye bent even bij de oude brug bij Sligachan. Loop naar het water en doop je hoofd er in. Regel is wel dat je hoofd echt in de rivier moet, dus niet in een beetje water in een kommetje van je handen. En je mag je gezicht niet afdrogen nadat je jezelf ondergedompeld hebt. Best nog een uitdaging. IJskoud water en een hoop stenen maken het toch moeilijker dan gedacht. Maar je moet er natuurlijk ook iets voor over hebben, voor dit geschenk van de feeën.
Ik blijf graag op de hoogte;)
LikeGeliked door 1 persoon
Leuk geschreven! Heb je ook een aanrader qua boeken over de Keltische mythologie?
LikeGeliked door 1 persoon
Er zijn een hoop mooie boeken. De Mabinogion is een aanrader, maar ook de ‘gewone’ boeken over Keltische sprookjes en mythen die je in veel winkels kunt kopen. Een boek wat ik mooi vind is bijvoorbeeld “De mooiste Keltische mythen en sagen’ van Uitgeverij Verba en ‘English fairytales and legends’ van R. Kerven. ‘Celtic Mythology’ van Arthur Cotterell is ook een goede inleiding in de Keltische mythologie.
LikeGeliked door 1 persoon
Intrigerend!
LikeGeliked door 1 persoon
Dank je
LikeLike