Uncategorized

De Zwanen van de Queen

Je kent misschien wel het verhaal dat alle zwanen in de UK bezit zijn van de koningin. Maar hoe waar is dit? Dat antwoord is simpel… het is waar. Alle ongemerkte zwanen zijn eigendom van Hare Majesteit. Een van haar titels is zelfs ‘Seigneur of swans’. Dit is vastgelegd in een wet uit de 12e eeuw en deze wet is nog steeds van kracht. In de Middeleeuwen was zwanenvlees een delicatesse die alleen was voorbehouden aan de allerrijksten. Vandaar dat alle zwanen die niet duidelijk aan iemand toebehoorden wettelijk beschermd waren en bezit van de monarch. Zodat niet iedereen maar een zwaan kon gaan vangen en opeten.

Ieder jaar worden de zwanen op een klein gedeelte van de Thames geteld tijdens een heel officieel gebeuren. Swan Upping noemen ze dit. Gedurende vijf dagen varen daarvoor aangewezen mannen in rood en wit gekleed, de Royal Swan Uppers, onder leiding van de Her Majesty’s Swan Marker, in roeiboten, skiffs, de Thames op om alle zwanen te tellen. Als ze langs Windsor Castle varen brengen ze staande in hun boten een saluut aan de koningin.

Het klinkt misschien allemaal erg ouderwets, maar dit hele evenement heeft wel degelijk een doel. Iedere zwaan wordt gemeten en gewogen en onderzocht op eventuele ziektes of verwordingen. Zo ontstaat er een goed beeld van de zwanenstand in de Thames en de ontwikkeling van de dieren. Ze worden geringd en de data die is verkregen uit de tellingen en metingen wordt beschikbaar gesteld aan instituten en instanties die hier iets aan kunnen hebben. Het is een periode erg slecht gegaan met de zwanen in de rivieren. Oorzaak hiervan was het gebruik van lood bij sportvissen. Hier is men door deze tellingen achter gekomen. Het gebruik van lood werd verboden en na een aantal jaren ging het beter met de zwanen.

Wat nu als je toch een zwaan vangt, opeet of verwond? Tot 1998 aan toe stond dit wettelijk gezien gelijk aan ‘treason’, hoogverraad. In het verleden dus genoeg om de doodstraf te krijgen. Gelukkig is dat al lang niet meer zo, maar toch is het volgens de Wildlife and Countryside Act, waar zwanen onder vallen, nog steeds een misdrijf om een zwaan te vangen, mee te nemen, te verwonden of te doden.

Zwanen zijn niet alleen belangrijk als eten. Ze spreken al sinds jaar en dag tot de verbeelding door hun statige voorkomen. Hans C. Andersen schreef over het lelijke jonge eendje dat eigenlijk een zwaan bleek te zijn. Wagner was groot liefhebber van zwanen en gebruikte dit ook als thema in zijn muziek. Als gevolg daarvan decoreerde Koning Ludwig zijn kasteel Neuschwannstein (ja… Schwann) rijkelijk met zwanen verwerkt in de versieringen. Ze spelen een rol in Griekse, Romeinse en Noordse mythologien en zijn symbool voor dood, ijdelheid, schoonheid etc.

In Ierland kennen we de verhalen van de Kinderen van Lir, waarin de kinderen van de Koning Bodb door hun stiefmoeder Aoife veranderd in zwanen. De godin Brigid, vooral vereerd in pre-Christelijk Ierland, maar ook in Engeland, Schotland en Wales, werd vaak ook geassocieerd met zwanen. Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat rond haar feestdag, Imbolc, 2 februari, de zwanen terug beginnen te keren van hun winterverblijven. Een betrouwbare historische bron is er niet helaas. Robert Graves schreef in zijn werk over haar: “Black the town yonder, Black those that are in, I am the White Swan, Queen of them all“. Voor druiden is de zwaan een heilig dier dat symbool staat voor de ziel en het dier helpt te reizen naar de andere wereld. De mantels van barden werden naar verluidt oorspronkelijk gemaakt van zwanenveren. Een mooi dier met veel verhalen en diepe roots in de geschiedenis van de Britse Eilanden.

 

 

www.royalcentral.co.uk https://www.druidry.org/library/animals/swan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s