Bezienswaardigheid

Tarr Steps

Exmoor is een natuurgebied in Devon en Somerset met bossen, heidevelden en moerassen. In dit National Park liggen veel historische en prehistorische plekken waarvan een van de bekendste de brug over de rivier de Barle ligt, Tarr Steps. Tarr Steps is wat ze een ‘clapper bridge’ noemen. Een stenen brug met vlakke stenen op liggende keien. Het is zoals men nu denkt een middeleeuwse brug, maar er zijn ook mensen die claimen dat de brug ouder is, wellicht zelfs uit de bronstijd. De oudste bronnen waarin de brug genoemd wordt zijn uit de Tudor periode. Tarr zou afgeleid zijn van het Keltische tochar, wat causeway, verhoogde weg, betekent. De brug zoals je ‘m nu ziet is meermaals vernield geweest door natuurgeweld. Overstromingen hebben de stenen van hun plek laten drijven en de brug is meermaals hersteld. Het is een Grade I listed monument. De brug is gebouwd van lokaal gesteente, een grofkorrelige zandsteen, uit de Pickwell Down zandsteen formatie.

De legende gaat dat de duivel de brug gebouwd heeft en de brug gebruikt om op de baden in de zon. Stervelingen die de brug overstaken zouden dit niet overleven. De lokale bevolking vroeg de geestelijke van het dorp om hulp. Hij stuurde een kat de brug over maar de kat ging in rook op. Toen ging hij zelf de confrontatie aan met de duivel en dwong af dat de lokale bevolking de brug mocht oversteken. De duivel ging akkoord, op voorwaarde dat ze hem met rust lieten als hij lag te zonnebaden.

Tarr Steps is te bereiken via een korte en eenvoudige wandeling, maar ligt ook op de route van grotere wandelrondgangen. Neem de B3223 vanuit Dulverton noordwaarts en Tarr Steps staat aangegeven met een bord langs de weg. Volg dit en je komt bij een parkeerplaats (betaald), vanaf hier is het een mooie wandeling door een bosgebied die ook goed te doen is voor kinderen en minder getrainde wandelaars. Een aanrader voor liefhebbers van zowel natuur als geschiedenis en ook zeker leuk voor kinderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s