Shungiet

Chemische formule: Verschillend
Hardheid: Verschillend
Kristalstelsel: Geen, amorf
Streepkleur: Zwart
Breuk: brokkelig, bij goede kwaliteit schelpvormig
Voorkomen: Rusland, USA, India

Shungiet is een mineraloide, een amorf mineraal zonder kristalvorm. Je zult van dit mineraal dus alleen brokken vinden en geen mooie kristallen. Het bestaat voor het overgrote deel uit koolstof. Oorspronkelijk gold de naam shungiet alleen voor de hele zuivere vorm met bijna alleen koolstof. Maar er zijn ook gesteentes met een lager koolstofgehalte die tegenwoordig als shungiet verkocht mogen worden. De pure vorm zit in lenzen, aders of lagen in moedergesteente, heet edel-shungiet en heeft 98% koolstof en een wat glasachtig uiterlijk. Lagere kwaliteiten zijn zwarte en grijze shungiet en shungiet-kool. Deze lagere kwaliteit wordt als losse brokjes verkocht en soms vermalen om in koolstof filters te gebruiken. De Duitsers noemen het ook wel Schungit-Kohle, omdat het op steenkool lijkt.

20200403_174929
Shungiet uit Rusland

Shungiet is voor het eerst beschreven uit Rusland, maar wordt tegenwoordig op meer plekken gevonden waaronder India en Congo. Het is afgezet in water, laag brak water, een soort lagunes, in een gebied met veel actieve vulkanen. Het vulkanische materiaal zorgde voor de juiste omstandigheden en stoffen (voedsel) in het water, waardoor er veel biologische activiteit, leven, in het water was en er veel koolstof afgezet kom worden. Dit leven moet je je voorstellen als algen. Eigenlijk is shungiet dus gevormd door algen in zeewater die dood zijn gegaan en deze afzetting hebben gevormd. In eerste instantie vormt dit olie houdende schalie lagen, dit is in feite de oudst bekende afzetting van olie in de aardse geschiedenis. Maar door hoge druk en hitte veranderde deze olie-schalie in shungiet. Als je kwalitatief goede shungiet verhit zal het niet smelten of branden, maar wel een soort teer-olie achtige geur afgeven. De Russische shungiet is soms heel erg oud, wel 2 miljard jaar. De meeste afzetting zijn echter een stukje jonger, zo’n 600 miljoen jaar.

Folklore, mythologie en geschiedenis
We kennen koolstof natuurlijk ook van het gebruik in waterfilters. Het filtert en zuivert dus. Dat wisten mensen al lange tijd. Tsaar Peter de Grote had een kuuroord in Karelia, het belangrijkste shungiet gebied, en wist van de zuiverende werking van shungiet op het water. Hij gaf zijn soldaten soms ook stukjes shungiet zodat ze waar ze ook waren zuiver water hadden. De moderne wetenschap heeft dit tegenwoordig ook aangetoond, shungiet zuivert water van schadelijke bacteriën. Het wordt ook gebruikt als pigment voor zwarte verf.
Zuivere shungiet geleid elektrische lading erg goed. Dit is de reden dat shungiet in de metafysische wereld wordt gezien als mineraal dat beschermt tegen elektromagnetische straling om ons heen. In Rusland is shungiet erg populair als zuiverende steen, er zijn zelfs ruimtes waarin de wanden bekleed zijn met shungiet waar mensen een poosje in kunnen verblijven om er gelouterd weer uit te komen. Dit is algemeen goed, want zelfs de militaire academie en diverse ziekenhuizen hebben zo’n kamer. Wetenschappelijk onderzoek in deze kamer heeft aangetoond dat het percentage schadelijke bacteriën in deze ruimte zeker 10% lager ligt dan buiten de ruimte. Het lijkt er dus op dat shungiet niet alleen water maar ook lucht zuivert. Deze kamers worden in Russische ziekenhuizen gebruikt voor mensen met allergieën en luchtwegproblemen. Een ander onderzoek in deze kamer in de militaire academie heeft ook laten zien dat elektromagnetische straling hier daadwerkelijk lager ligt dan in andere kamers in hetzelfde complex. Verblijf in deze kamer zou verder helpen bij trauma’s, hartproblemen, bloeddruk, vergiftiging, etc. In Beslan is na de aanval op de school daar een shungiet kamer gebouwd om de kinderen en hun ouders te helpen herstellen van hun trauma’s. Het schijnt zo te zijn dat zelfs het Kremlin een shungiet kamer heeft waar allerlei gevoelige informatie bewaard wordt, maar zoals je begrijpt is dit nooit bevestigd door het Kremlin zelf.

Fakes & frauds
Soms wordt shungiet in hele lage kwaliteit (laag koolstof gehalte) verkocht of verkoopt men zelfs steenkool als zijnde shungiet.
Daarom een waarschuwing. Shungiet is de laatste tijd erg populair om in water te leggen en daarmee het water te zuiveren om vervolgens te drinken. Edelshungiet bestaat voor 98% uit koolstof en kan dus weinig kwaad in water, het werkt hetzelfde als een koolstoffilter of Norit. Maar, zoals altijd een maar… Niet alle shungiet die verkocht wordt is edelshungiet. Shungiet gesteente mag al bij een koolstofgehalte van 35% shungiet heten in de handel. En wat die overige 65% is? Geen idee, staat er ook echt niet bij vermeld als je het koopt. Niet heel verstandig dus om zo maar in je water te doen en vervolgens op te drinken.