Roze amethist

Sinds een paar jaar is er een nieuw soort kwarts op de markt, deze wordt verkocht onder de handelsnaam ‘roze amethist’. Dit levert nogal wat verwarring op omdat amethist door de regel genomen altijd paars is.
Roze amethist is, zo heeft onderzoek uitgewezen, kwarts met daarin aangetoond ijzer en hematiet. Het is afkomstig uit Patagonie en wordt meestal gevonden in geodes met een lichtbruine of witgrijze buitenkant. Ook wordt het soms verzaagd tot grote plakken.

‘Roze amethist’

De vraag of dit nu wel of geen amethist mag heten houdt de mineralenwereld al sinds de eerste vondst bezig. Er is slechts 1 mineralogisch onderzoek geweest en de conclusies uit dit onderzoek zijn niet heel overtuigend. Ja, er zit ijzer is, net als bij amethist. Ja, het kleurspectrum toont bij heel nauwkeurig onderzoek deels overlap met die van bepaalde amethisten. Maar er zit ook hematiet in die zorgt voor een roze kleur. De vraag is dus of dit amethist mag heten, alleen omdat er ijzer in aangetoond is. Het is geen rozenkwarts, want dat krijgt de roze kleur door insluitsels van dumortieriet of aluminium en fosfor. Vooralsnog is ‘roze amethist’ de handelsnaam voor deze kwartsvariant, maar pleit de meerderheid van mineralenland er voor om het te omschrijven als ‘roze kwarts’ of ‘kwarts, roze gekleurd door de aanwezigheid van hematiet’.

Zoals bij veel dingen die gewild zijn, heeft ‘roze amethist’ ook een imitatie variant. In Sidi Rahal, Marokko, wordt hele lichtpaarse amethist gevonden op een rode chalcedoon onderlaag. Door deze rode onderlaag schijnt de amethist (en soms bergkristal) roze door en wordt verkocht als ‘roze amethist’. Aangezien de naam roze amethist niet erkend is, is het lastig om te zeggen dat deze Marokkaanse variant niet ook zo genoemd mag worden. Maar het is niet hetzelfde als de Patagonische roze kwarts.

Sidi Rahal amethist naast ‘roze amethist’

Zie deze video voor meer informatie:
https://youtu.be/FyWvFENpiy8