Larimar

Larimar is een prachtig blauwe variant van pectoliet die alleen maar gevonden wordt in de Dominicaanse Republiek (Sierra de Baoruco, Barahona Province). Het komt nergens anders ter wereld voor in deze variant.

Pectoliet is een natrium-calcium silicaat (NaCa2Si3O8(OH)). Het bevat onder meer natrium, calcium, silicium en zuurstof. Meestal zie je pectoliet in het grijswit of in het roze, maar de larimar variant is heel mooi blauw. Het is niet heel hard, hardheid 4 5-5. Soms wordt larimar behandeld om beter te kunnen slijpen, dan is de hardheid niet meer na te gaan.

Larimar is in 1916 ontdekt door een Spaanse priester. Het wordt gevonden in lagen vulkanisch gesteente met basalt en tufsteen van Krijt en Eocene ouderdom. In dit gesteente wordt onder meer ook chalcedoon, natroliet, hematiet, calciet, apatiet, sfeen, datoliet en prehniet gevonden. De kleur van larimar varieert van bijna blauwwit, intens zeeblauw en blauwgroen. Waar de kleur vandaan komt is nog niet exact bekend. Met vermoedt dat wellicht koper, mangaan en/of vanadium hier een rol in spelen.

Vanwege de populariteit en de prijzen worden er steeds vaker namaak varianten in de handel gezien. Onder meer blauwe hemimorfiet en aragoniet en de man made ‘Victoria Stone’ (Chinese larimar) zijn bekende neppers.