Aventurijn

Chemische formule: SiO2 + KAl2(OH,F)2 / AlSi3O10 +
Cr
Hardheid 7
Kristalstelsel: Trigonaal
Streepkleur: Wit
Breuk: Schelpvormig
Voorkomen: Zuid Afrika, Rusland, China, India

Aventurijn

Aventurijn is groen met kleine ingesloten glimmertjes van mica, hematiet of pyriet. Soms zie je ook een rood-bruin variant die aventurijn genoemd wordt.. De glimmertjes in aventurijn zijn meestal een mica zoals fuchsiet, maar soms ook hematiet. Er is ook een steen die aventurijn veldspaat heet, maar dat is iets heel anders, namelijk zonnesteen. Soms wordt aventurijn ook wel Indiase Jade genoemd en aventurijn uit Groenland heet ook wel Groenlandiet. De hardheid van aventurijn is heel iets lager dan dat van de meeste kwartsen, namelijk 6,5.

Folklore, mythologie en geschiedenis
De naam aventurijn komt van het Italiaanse A Ventura, wat per ongeluk betekent. In de 18e eeuw maakte een Italiaanse glasmaker per ongeluk een groen stukje glas met glimstukjes. Toen aventurijn ontdekt werd is het naar dit glas genoemd omdat het er zo op leek.
Omdat de steen pas erg laat een naam heeft gekregen is het lastig om in geschreven bronnen te achterhalen of men in vroeger tijden ook al aventurijn gebruikte. Er zijn wel verhalen dat stukjes aventurijn in de kleding van Griekse soldaten werd genaaid ter bescherming, maar of
het hier echt om dezelfde steen gaat is lastig te achterhalen. Wel zijn er in Azië kralen van aventurijn in graven gevonden. Aventurijn stond er vroeger om bekend dat het geluk zou brengen en is een populaire steen bij gokkers. Het werd vaak gebruikt in geluksamuletten.

Aventurijn

Fakes & frauds
Aventurijn wordt niet vaak nagemaakt, maar zoals al gezegd wordt het wel soms verkocht als Indiase jade, maar het heeft niets met jade te maken.