Chemische formule: CaCO3
Hardheid: 3,5 – 4
Kristalstelsel: Orthorombisch
Streepkleur: Wit
Breuk: Onduidelijk
Voorkomen: Wereldwijd

Aragoniet is, net als calciet, een polymorf van calciumcarbonaat. Chemisch gezien zijn calciet en aragoniet hetzelfde, maar de kristalstructuur is verschillend, zo ook de hardheid. Het komt voor bij onder meer geisers, in grotten, als oölieten in ondiepe zeeën en in schelpendieren en koraal. Ons tandglazuur is ook gemaakt van aragoniet. Aragoniet ontstaat op twee manieren, onder hoge druk in bijvoorbeeld subductiezones en in molluscen zoals schelpen, slakken en koralen. Er is een verschil in structuur tussen geologisch gevormde aragoniet en aragoniet van biologische oorsprong. Ook zijn oölieten in ondiepe kustgebieden vaak van aragoniet. Veel zand op de Bahama’s bestaat bijvoorbeeld uit deze aragoniet oölieten.

Bekende aragoniet vindplaatsen zijn Marokko, Spanje en Oostenrijk. Aragoniet is genoemd naar Molina de Aragón in Spanje, waar veel aragoniet gevonden wordt in het trias gesteente. In Duitsland heet het ook wel ‘Eisenblüte‘ in koraal-achtige vorm en omdat het veel als een soort sinterlagen bij warmwaterbronnen gevonden wordt heet die variant ook wel ‘Sprudelstein‘.

Een bijzondere variant van aragoniet is de parelmoerlaag die op sommige ammonieten bewaard is gebleven. Deze laag, die eigenlijk de binnenkant van de oorspronkelijke schaal was, vertoont soms een bijzonder mooi kleurspel en wordt in de beste kwaliteit ‘ammoliet‘ genoemd. Dit wordt vaak ten onrechte vergeleken met opaal en verkocht als ‘geopaliseerde ammonieten’ (vooral uit Madagascar), maar de mooie veelkleurige laag is aragoniet en heeft niets met opaal te maken. In de meeste fossielen is aragoniet echter onstabiel en vervalt het naar calciet. Oude aragoniet (ouder dan zo’n 300 miljoen jaar) bestaat daarom ook niet.

‘Flos ferri’ aragoniet is een bijzondere groeivorm van aragoniet die soms hele grotten vult. Hij zijn hele dunne, ragfijne ‘draden’ die een netwerk vormen waardoor het net lijkt op dunne boomtakken of spinrag. een bekende grot met deze aragonietvariant ligt in Slowakije, de Ochtinská Aragonite Cave.

Een andere variant van aragoniet is de zogenaamde ‘onyxmarmer‘. Dit is een zacht gesteente met mooie kleuren en lijnen dat veel gebruikt wordt voor het carven van sierobjecten. De naam is erg misleidend, want het heeft met onyx of marmer niets te maken. Je zou het door de belijning kunnen verwarren met agaat, maar een hardheidstest zal snel uitsluitsel geven.

Aragoniet kan sommige zware metalen uit water filteren en heeft invloed op de zuurgraad van het water.
Folklore, mythologie en geschiedenis
Er is weinig bekend over aragoniet in de geschiedenis.
Fakes & frauds
Aragoniet wordt niet nagemaakt.
