De Andara Scam

Een vulkaan is een paradijs voor geologen en mineralogen. Dit zijn plekken waar je kunt zien hoe gesteente ontstaat en welke mineralen daarmee samenhangen. Vulkanen horen daarom ook tot de meest onderzochte geologische verschijnselen op aarde. Van alles is er over gemeten, onderzocht en in kaart gebracht. We weten daarom vrij nauwkeurig welke types vulkanen er zijn, welke soorten lava, welke bestanddelen deze lava kan hebben en welke mineralen zich hier in kunnen vormen.

Nu stel je eens voor dat er op een vulkaan een mineraal of steensoort gevonden wordt die nog nooit iemand heeft gezien. Het ligt er natuurlijk een beetje aan hoe, wat en waar. Maar meestal zal zo’n stuk in een museum of ander instituut onderzocht worden en komt men met een conclusie over wat het is. Nu bestaat er een soort steen die op verschillende vulkanen op de wereld gevonden wordt. Maar het gekke is… deze steen is enkel en alleen gevonden door handelaren en spiritueel ingestelde mensen. Geologen kunnen deze steen gewoon niet vinden, hoe goed ze ook zoeken. Dit terwijl er toch best veel van moet liggen. Heel veel winkels en webshops verkopen deze steen en er zijn zelfs winkels die alleen deze steen verkopen. Gezien het aanbod dat op dit moment online staat moet er werkelijk waar tonnen van deze steen op de hellingen van de verschillende vulkanen liggen. En toch is het nog nooit gelukt om van de vindplaatsen die genoemd worden voor deze steen een stukje mee te nemen en te onderzoeken. Dit kan twee dingen betekenen. De geologen zien deze steen niet omdat hij alleen zichtbaar is en gevonden wil worden door de juiste mensen, of de steen bestaat niet en wat er in de winkels verkocht wordt is een scam.

20200725_143947

Om er achter te komen wat het antwoord is kijken we even verder. Als je onderzoek wilt doen naar stenen en je wilt weten wat iets is kun je als leek terecht in je boeken en op een aantal websites. Een van de bekendste websites is mindat.org. Zij werken op wetenschappelijke basis en alles wat daar staat moet ondersteund worden door onderzoek en artikelen waar dan ook weer naar verwezen wordt. Als je op de verkoopnaam van dit betreffende stukje steen gaat zoeken, dan staat daar als omschrijving ‘a variety of glass’. Glas is in deze een door mensen gemaakt product, anders zou er staan ‘volcanic glass’. Er staat ook ‘An artificial green glass sold as a gem material’. Artificial is kunstmatig. Dat is gek… er wordt beweerd dat het echt vulkanische glas is.

Dan kunnen we verder kijken bij de verschillende vindplaatsen die genoemd worden als vindplaats van deze steensoort.

De eerste vindplaats is de Ruiz Vulkaan in Colombia. Hiervoor gaan we zoeken in twee gebieden die Tolido en Caldas heten, de gebieden waarin die vulkaan ligt. En de betreffende soort komt voor beide gebieden niet op de lijst van bekende mineralen voor (ondanks dat dit geen echt mineraal is, wordt vulkanisch glas op mindat wel genoemd bij de verschillende vindplaatsen).

Een andere veel genoemde plek is de bergen van Calfornia. Hier zou een Indiananvrouw dit glas hebben gevonden. In sommige verhalen is het erg bijzonderder, daarbij is het glas gevonden in wit poeder wat afkomstig zou zijn van een eenhoorn (anderen gebruiken termen als etherium en ormus). Nu weet je het natuurlijk nooit zeker, maar als ik in de bossen in Californië of ieder ander gebied in het buitenland een wit poeder zou zien liggen…. Is dat voor mij een teken dat ik beter kan maken dat ik wegkom van die plek en vooral geen vragen moet gaan stellen over hoe dat poeder daar komt of het verder gaan onderzoeken. Maar goed, that’s me. De specifieke plek is vooralsnog in nevelen gehuld. Dus gaan we alle berggebieden in Californië onder de loep nemen. En ja hoor, er ligt een heel uitgebreid vulkanisch gebied aan de grens met Nevada. En inderdaad, daar staat vulkanisch glas wel op de lijst! Maar helaas… enkel de bekende soorten. Mahonie obsidiaan, regenboogobsidiaan en ‘gewone’ grijze en zwarte obsidiaan. Ook verder richting het westen liggen nog een paar vulkanische ‘outcrops’ waar ‘gewone zwarte obsidiaan is gevonden. Maar geen sprake van rood, blauw, groen, paars, kleurloos, etc vulkanisch glas.

Op deze manier kun je alle genoemde locaties waar ons tot nu toe onbekende stukje steen voorkomt aflopen en het staat van geen enkele plek beschreven.

20200725_143708

Waarom schrijf ik dit? Omdat ik jullie mee wil nemen in een denkproces wat je eigenlijk bij ieder stuk wat je onder ogen krijgt moet maken. Er is zo veel te koop en helaas ook heel veel fake. Hoe weet je wat echt is vragen mensen vaak. Door na te denken en een paar logische stappen te volgen. Ga even op onderzoek. Ga naar een website als mindat en type de naam in. Met wat je daar leest kun je verder zoeken.

20200725_144010

Andara obsidiaan bestaat niet. Obsidiaan bestaat wel. Dit is vulkanisch glas wat ontstaat als lava erg snel afkoelt zodat er geen tijd is om een kristalrooster te vormen. Daarom is het ook officieel geen mineraal, want een mineraal hoort volgens de definitie een kristalrooster te hebben. Het is een gesteente. Obsidiaan is meestal zwart. Soms heeft het een bruine of heel donkergroene schijn. Witte stipjes op obsidiaan is cristobaliet. Oranje gevlekte obsidiaan heet mahonie obsidiaan. Als je mooie bandering ziet als je obsidiaan op je juiste manier in het licht houdt en die banden zijn groen, paars bruin van glans (niet geheel van die kleur, zwart blijft de basis) is het regenboogobsidiaan. Obsidiaan kan ook aan wat zilver of goudglans hebben op de zwarte basis. Maar daarmee houdt het op qua kleur. Er bestaat geen echte blauwe, groene, rode of paarse obsidiaan. (Ok… er is ooit lang geleden donkergroene gevonden in Mexico, maar heel anders dan wat ze nu als andara verkopen. Deze is ook later nooit weer gevonden, enkel als archeologische vondst bekend). De conclusie moet gewoon zijn dat als je dat soort stukken ziet het glas is, door de mens gemaakt. Nu zijn er mensen die beweren dat er dan bij de productie van dit glas vulkanische as is toegevoegd. Als je dat wilt geloven, prima. Maar het is niet te zien dus voor de koper van zo’n stuk niet te testen. Het is altijd moeilijk om dit soort discussies te voeren omdat mensen aangeven te voelen dat deze stukken glas speciaal zijn. Ik ga niet zeggen dat dat niet waar is, dat je dat niet kunt of mag voelen, geloven of ervaren. Ik wil enkel dat je weet wat je koopt als je een stuk koopt dat verkocht wordt als Andara obsidiaan. Dit is gewoon glas. De prijzen ervoor zijn soms sky high. Wil je dat er voor betalen, prima, maar weet dat je het niet betaalt voor het natuurproduct dat men beweert dat het is. je betaalt het voor een stuk man made glas.

En voor de twijfelaars… lees dit onderzoeksrapport van een bekend Duits testlaboratorium eens…. Hun conclusie op basis van degelijk onderzoek: Andara is glas!

newcanvas_1595088533047