Ik wil jullie met dit stuk een aantal voorbeelden van fake en man-made mineralen die op AliExpress en aanverwante sites te koop zijn laten zien. Er zijn er inmiddels bijna te veel om op te noemen en de lijst groeit gestaag. Helaas inmiddels ook bij Nederlandse groothandels en winkels, die ook hun inkopen in China doen. Ook zijn er steeds meer webshops die aan dropshipping doen. Dropshipping wil zeggen dat zodra jij bestelt bij deze winkel zij jouw bestelling direct doorsturen naar Ali en jij je product van Ali opgestuurd krijgt. De Nederlandse winkels zien er vaak mooi uit, nette websites, mooie omschrijvingen bij de producten. Maar ook mooie prijzen. Je betaalt soms tientjes meer voor iets dan de oorspronkelijke Ali prijs. En dat terwijl deze winkel niets meer doet dan jouw order doorsturen naar China. Sommige van jullie zullen denken: ‘Maar dat is toch wat handel is, goedkoop inkopen en duurder verkopen?’. Klopt, dat doet in feite iedere winkel. Het verschil bij dropshipping is dat de verkoper, de Nederlandse webshop, het product nooit zelf in handen krijgt en dus ook geen kwaliteitscontrole uit kan voeren. Ze kijken niet of alles heel is en of het product veilig is (giftige verf, hier verboden stoffen, loslatende onderdelen, etc). Je loopt ook het risico een rekening voor de inklaringskosten meegestuurd te krijgen, op jouw naam. Hoe herken je dropship webshops? De makkelijkste weggever is de aangegeven verzendtijd. Een winkel met voorraad kan jou binnen enkele dagen je product leveren. Een dropship winkel heeft vaak levertijden van enkele weken. Ook gebruiken ze vaak geen eigen foto’s, dus even een photo-search op internet leert je al snel dat iets van Ali komt.

Een ander iets waar je mee op moet passen bij Ali is dat je lang niet altijd het product van de foto krijgt. Zo bestelde ik onlangs zwarte toermalijn, mooie stukjes op de foto…. maar ik kreeg een zakje zwart ‘iets’ geleverd wat in de verste verte niet op de foto leek.

Kortom… pas op wat je daar koopt en wees niet teleurgesteld als het niet is wat je gehoopt had. Ik laat hier een paar bekende fakes zien. Er zijn er nog veel meer, een steeds verder groeiende lijst. Kom je zelf iets tegen of vraag je je af of iets wat je hebt gekocht echt is, mag je me altijd een mail of pb sturen.
Dit zijn de bekendste voorbeelden van fake/man-made ‘mineralen’ die te koop zijn.
Lab grown kwarts: Dit is kwarts die onder hoge druk en temperatuur groeit in Chinese fabrieken. In eerste instantie alleen voor de industrie, maar nu dus ook voor de verzamelaars. Hoe dit te herkennen? Hier een link naar een video die ik er over heb gemaakt.

Citrien: Helaas is veel goedkope citrien in de handel die geen echte citrien is, maar gebrande amethist of soms rookkwarts. Het is niet zo heel moeilijk om goede citrien te onderscheiden van gebrande amethist. Let op de volgende dingen:
– Echte citrien is groen-geel of lichtbruin-geel, gebrande amethist altijd bruin, vaak vrij donker bruin.
– Echte citrien heeft een egale kleurverdeling, is dus van aanzet tot punt dezelfde kleur. Gebrande amethist daarentegen heeft vaak een witte aanzet en bruine punten.
– Echte citrien komt niet in geodes voor, amethist wel. Als je stuk er uit ziet als een deel van een geode met kleine kristalpunten is het nagenoeg altijd gebrande amethist. Kijk daarbij ook naar de matrix, het moedergesteente, is deze donkergroen dan is het vaak een deel van een Braziliaanse amethist geode.
– De prijs, echte citrien is prijzig
– Echte citrien vertoont in heel lichte mate dichroisme, verandering van kleur bij verschillende lichtinval.
Soms wordt gebrande amethist Madeira citrien of Bahia citrien genoemd, maar deze namen zijn tegenwoordig wat in onbruik geraakt. Soms kan het discussie opleveren of dit wel of geen citrien genoemd mag worden. In de mineralogie mag het niet, in de lapidarie is het wel toegestaan om dit citrien te noemen, mits erbij vermeldt staat dat deze behandeld is. Zie hier een video met uitleg.
Ook wordt geel gekleurde kwarts of zelfs geel gekleurd glas verkocht als zijnde citrien. Deze zijn vaak opvallend lichtgeel van kleur.

Fake malachiet: Dit is als je weet waar je op moet letten goed te herkennen. Kijk naar het beperkte kleurenpakket en de abrupte overgangen. Helaas de laatste tijd is het meer regel dan uitzondering dat er fake malachiet verkocht wordt, ook in Nederland. Je ziet nu zelfs blauwe, rode, paarse en oranje ‘malachiet’ kralen. Hier een video met meer uitleg.

Powerballs: Dit zijn geodes van witte kwarts, bergkristal, die paars geverfd worden en soms met glitters bestrooid. Verf gaat er erg gemakkelijk af in water. Ook wel verkocht als amethist of haliet geodes (vaak met de waarschuwing dat ze niet tegen water kunnen… ja duh 🙄). Hier een video.

Hematiet/galeniet geodes. Dit kunnen kwartsgeodes zijn waar lucifer stokjes in geplakt zijn waar galeniet gruis overheen is gestrooid. Het kan ook een volledig man made bal van klei zijn die aan de binnenkant beplakt is met luciferstokjes en galenietgruis.


Andara obsidiaan/blauwe obsidiaan. Daar kunnen we heel kort over zijn, dat is gewoon glas! Lees hier waarom.

Moldaviet: Dit is een tektiet, glas dat is ontstaan na de inslag van een meteoriet. In dit geval is deze meteoriet iets meer dan 14 miljoen jaar geleden neergestort in Zuid Duitsland, waar nu het dorpje Nördlingen ligt. De krater heet de Ries krater. Door de inslag is de bodem gesmolten en ver weggeslingerd. Het is als groene glasdruppels terecht gekomen in het gebied van de Moldau (vandaar de naam moldaviet) in Tsjechië, Zuidoost Duitsland (Lausitz) en een stukje Oostenrijk. Alleen in dit gebied vindt men de echte moldaviet (Chinese of Australische moldaviet, zoals ze soms heten, zijn dus geen echte moldaviet). Meestal is moldaviet groen, heel zeldzaam bruin. Rode en blauwe (ja, ze staan op Ali) zijn sws fake! Moldaviet is prijzig en steeds zeldzamer. Daarom maken ze dit na in China met gesmolten groen glas. Echte moldaviet heeft allerlei insluitsels, luchtbelletjes rond en langwerpig, veegjes lechatelieriet, vloeilijnen, kronkeltjes, etc. Chinese fake heeft een glazige of vettige glans, te regelmatig patroon en zit soms vol met allemaal dezelfde luchtbelletjes. De prijs zegt ook soms genoeg, echte moldaviet is duur dus als het te mooi is om waar te zijn… juist.

Opaliet: Dit is man made glas en wordt vaak verkocht als opaal of maansteen. Ze noemen het soms ook zee-opaal. Er zijn winkels die beweren dat het gemaakt is van gesmolten opaal, maar dat is niet waar. Hier een video met uitleg

Aardbeienkwarts (strawberry kwarts): Dit bestaat echt, kwarts die roze is door hematiet, maar de meeste aardbeienkwarts in de handel is rood gekleurd glas. Ook wel te koop als cherry kwarts, cherry opaal of frambozenkwarts. Je herkent het aan de fel rode of roze kleur en de wolkige/sliertige kleurverdeling. Hardheid van glas is lager dan kwarts, dus als je het met een mesje kunt krassen is het geen kwarts.

Chalcantiet: Dit is blauwe kopersulfaat die in natuurlijke en lab grown vorm voorkomt. De natuurlijke is erg zacht en kwetsbaar. Meestal zie je de lab grown variant met mooie felblauwe kristallen. Een waarschuwing is hier op z’n plaats. Kopersulfaat kan irriratie geven in je ogen, op je huid en in je luchtwegen. Het lost redelijk makkelijk op in water en vermengd met water is het zeer schadelijk voor alles wat in water leeft. Als het uitdroogt slaat het wittig uit en verbrokkelt het. Het is daarom ook zeer kwalijk dat dit vaak zonder waarschuwing aan kinderen wordt verkocht (mooi blauw, grote ktistallen… leuk voor de kids) en soms ook in DIY kristalgroeisetjes zit.

Lopeziet: Dit is één van de gevaarlijkste ‘mineralen’ die ik op kan noemen (afgezien van arseen mineralen). Lopeziet bestaat heel zeldzaam als natuurlijke variant, maar zie je nagenoeg altijd als lab grown mineraal. Het is kaliumdichromaat, een giftige chroomverbinding die o.a. kankerverwekkend is. Lost heel makkelijk op, zelfs al bij contact met zweethanden. Nooit aan kinderen geven en na aanraken heel goed handen wassen! Te herkennen aan felrode blokjesachtige kristallen. Erg kwetsbaar, brokkelt makkelijk af.

Azuriet-malachiet: Dit is meestal echt. Maar de laatste tijd is er ook een fake variant op de markt met kleine stukjes malachiet in een blauwe pasta.

Aura mineralen: Dit zijn echte mineralen die gecoat zijn met een laag opgedampt metaal, vaak titanium. Er bestaan allerlei varianten, maar aura kwarts en aura kyaniet zie je het vaakst. Aura kyaniet wordt ook soms verkocht als aura toermalijn. Er bestaat zelfs aura fluoriet.


Barnsteen: Een bekende Ali fake is gele kunsthars met daarin een beestje. Dit kan een spin zijn, een scorpioen, duizendpoot, vlinder, etc. Meestal te grote beesten om überhaupt vast te komen zitten in hars en een kenner zal ze herkennen als recente diersoorten. Klik hier voor mijn video over barnsteen fakes.

Larimar: Echte larimar is een heel mooi blauw mineraal uit de Dominicaanse Republiek. Helaas is niet alles wat als larimar aangeboden wordt ook echt larimar. Vaak wordt het vervangen door veel goedkopere blauwe hemimorfiet.

Rhodocrosiet: Dit wordt nagemaakt in geslepen vormen en verkocht als ‘Argentijnse rhodochrosiet’. Te herkennen aan de extreem roze kleur en het niet aanwezige natuurlijke kleurverloop.

Ametrien: Ametrien is een kwartsvariant met paarse en gele vlakken. Het is niet zoals men vaak denk een combinatie van amethist met citrien. Hier staat uitgelegd waarom niet. Echte ametrien is duur en wordt daarom nagemaakt. Fake ametrien heeft afwijkende kleuren.

Turkoois: Turkoois/turquoise is vaak geverfde howliet of geverfde magnesiet. Vooral kralen zijn in 99% van de gevallen niet echt. De verf is erg hardnekkig en lastig aan te tonen helaas. Klik hier voor een video over fake turkoois.

Kralen en sieraden zijn erg lastig. Veel kralen van Ali zijn niet wat ze lijken. Vaak zijn ze gemaakt van glas of klei. Zo kocht ik ‘toermalijn’ en ‘granaat’ kralen die gewoon glas bleken te zijn. Hematiet kralen die gesinterde ijzeroxide waren. Jaspis kralen die van klei waren gemaakt. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Facetgeslepen ‘stenen’ in juwelen voor 1 of 2 dollar gewoon glas. Druzy kwarts hangertjes die plastic bleken te zijn. Sieraden op Ali kopen is geen goed idee! Hier een video die ik maakte met alle Ali fakes.






