
Dit is een onofficiële naam voor kwarts die rood is gekleurd door insluitsels van ijzer/hematiet.
Maar… tegenwoordig wordt deze naam vooral gebruikt voor een man made glas met rode kleurstof die wordt verkocht onder verschillende namen zoals aardbeienkwarts/strawberry quartz, kersenkwarts/cherry quartz, frambozenkwarts/raspberry quartz en cherry opal/opaal. Ik schrijf de Engelse namen er bewust bij, omdat deze ook in Nederland vaak gebruikt worden. Soms wordt erbij gezegd dat het om ‘gesmolten kwarts’ gaat. Maar dat is natuurlijk een leuk verkooppraatje. Als je zo denkt dan is ieder glas gesmolten kwarts. Want dat is wat deze ‘aardbeienkwarts’ is… gewoon gekleurd glas.

Het is te herkennen aan een paar kenmerken:
- de hardheid ligt iets lager dan echte kwarts, een glazen aardbeienkwarts is in te krassen met een echte kwartspunt en met een goed stalen mes of spijker.
- vaak zie je luchtbellen
- het gaat altijd om carvings en geslepen stukken (skulls, obelisk, hart, engel, hanger, kralen). Ongecarved, dus ruw, heeft het een glasachtige breuk en nooit kristallen.
- de kleurverdeling is in vegen of wolken in het glas.
Er bestaat ook natuurlijke aarbeienkwarts. Dit is meestal hematietkwarts of ‘rode’ aventurijn (te herkennen aan zilveren glimmers in de steen. Deze zijn minder fel rood dan de man made variant en de kleurverdeling is anders.

Kijk ook vooral deze video:
https://youtu.be/UumBtyfcM3E
