Engeland, de groep

Helaas… je vindt hier geen informatie over een leuk lidmaatschap en korting op toeristische attracties in Engeland. Dat was natuurlijk een grap!

1 April, of zoals de Engelsen zeggen April Fool’s Day is al eeuwenlang de dag om grappen te maken. 😉😉   Waar het gebruik om elkaar voor de gek te houden vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Volgens sommige historici zou het te maken hebben met het feit dat men vroeger nieuwjaarsdag vierde op 25 maart en de festiviteiten tot 1 april duurden. Mensen die al ‘om’ waren naar de nieuwe kalender en op 1 januari het nieuwe jaar vierden zouden  de draak hebben gestoken met de feestvierders in maart.

Maar aangezien er bronnen zijn over 1 april grappen jaren voor het overgaan van nieuwjaar van 25 maart naar 1 januari is deze uitleg nogal discutabel. In Nederland leren we op school hoe de Spaanse hertog Alva (House of Alba in het Engels, dit was een hint voor de oplettende lezer) op 1 april zijn ‘bril’, Brielle, verloor in 1572. De Fransen kennen de ‘poisson d’avril’, de april vis of april gek (French fishing pond 😉, ook een hint). De oudste bron die dit vermeldt stamt al uit 1508.

De Engelsen hebben ook al een lange traditie van 1 april grappen. Reeds in de 17e eeuw werden mensen uitgenodigd te komen kijken hoe de leeuwen in de Tower gewassen zouden gaan worden.

In de moderne tijd werd zelfs de BBC ingezet bij geslaagde grappen. Denk aan de ontdekking van vliegende pinguïns, het kort verminderen van de zwaartekracht op aarde door een bijzondere stand van de planeten of het oogsten van pasta van een spaghetti boom. Na het middaguur moet het trouwens uit zijn met de grappen. Wie dan nog een grap uithaalt is zelf de ‘fool’. Waar de Nederlandse uitdrukking ‘1 April, kikker in je bil’ vandaan komt is een raadsel waar niemand antwoord op heeft. De Latijnse naam voor kikker is trouwens ‘anura’… de ‘anura moerastuin’ was dus ook een hint. En ik hoop niet dat jullie Foolleridge hebben opgezocht in de atlas, want die plaats bestaat niet.

Fijne 1 april allemaal… ik ga op zoek naar een plintentrapje.    

Oh ja… het NOS bericht over de Britten die meer toeristen uit Nederland willen trekken was deel van de grap en dus ‘Fake news’ 😅