England, Gerechten, Recepten

Lemon drizzle cake

Eėn van Englands meest populaire cakes is de Lemon drizzle cake. Het oudst bekende recept komt al uit de 17e eeuw, dus het is met recht een ‘British classic’. En het leukste? Hij is zo ontzettend eenvoudig te maken. Er zijn maar 5 hoofdingrediënten, te weten suiker, meel, boter, eieren en natuurlijk de smaakmaker, citroen. In de eerste recepten gebruikte men van alles behalve de citroen 500 gram. Maar dat is veel te veel voor een normale cakevorm. De citroensmaak gezoet door de suiker is heerlijk op warme zomerdagen. Dus gezien de weersvooruitzichten voor de 2e helft van de week ben ik vanmidag de keuken ingedoken.

1596559056917

Dit is het recept dat ik heb gebruikt:

Ingrediënten

Voor de cake

– 225 gram boter (zacht)

– 225 gram witte basterdsuiker

– 225 gram zelfrijzend bakmeel

– 4 eieren

– geraspte schil van 1 citroen (biologisch)


Voor het glazuur

– sap van 1,5 citroen

– 85 gram poedersuiker

20200804_163650

Verwarm de oven voor op 180 (hetelucht 160) graden en zet een cakevorm klaar.

Allereerst mix je de boter zacht en dan samen met de basterdsuiker tot een romige mix.

20200804_161658

Voeg, terwijl je blijft mixen, om en om een ei en een paar scheppen meel toe. Zorg steeds dat meel en ei goed zijn opgenomen voor je de volgende toevoegt. Het werkt het beste wanneer de eieren niet ijskoud direct uit de koelkast komen (als je ze daarin bewaart). Kamertemperatuur is het beste. Tenslotte mix je de geraspte citroenschil er door.

20200804_163623

Als het goed is heb je nu een luchtig, maar stevig beslag. Schep dit in een cakevorm die je met bakpapier hebt bekleed. Toptip die ik ooit bij Jamie Oliver zag…. bakpapier heel even natmaken onder de kraan en tot een prop frommelen. Daarna water er af wapperen en je kunt het papier veel makkelijker vormen naar je cake of bakvorm.

20200804_163553

Je bakt de cake 50 minuten in het midden van de oven op 180 graden (hetelucht iets lager, 160)

Nu is het tijd voor thee, een goed boek en ontspanning!

Na 50 minuten kijk je of de cake gaar is door de welbekende saté prikker truck toe te passen. Terwijl de cake iets afkoelt roer je het citroensap goed door de poedersuiker. Met je saté prikker prik je een aantal gaten in de cake en je giet je suikermengsel voorzichtig over de cake. Even verder af laten koelen en eet smakelijk!!

20200804_184531

Een gedachte over “Lemon drizzle cake”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s